100 dagen bouwen…


Door Stan Roestenberg - KYP

Enkele jaren gelden zijn we gestart met het bouwen van woningen in 100 dagen zonder aannemer en zonder uitvoerder. Best wel revolutionair en het artikel in Cobouw heeft bij menige aannemer nog enkele maanden boven zijn bed gehangen.
Er is veel gebeurt sinds die tijd. Sneller bouwen wordt steeds normaler en ook de kwaliteit van de bouw neemt bij diverse bouwbedrijven hand over hand toe. Zo zijn we net gestart met een bouwproject met Trebbe West. En na een start in juni worden de 8 twee/een kap woningen in november opgeleverd. Met een streven van slechts 5 opleverpunten per woningen verheug ik me op de oplevering.

Maar  luxe woningen bouwen in 100 dagen bleek toch een beetje langzaam. Recentelijk hebben we 22 volledige gepersonaliseerde (veranda’s, dakkapellen en uitbouwen)  vrijstaande woningen respectievelijk 2/1 kappers opgeleverd ná 55 werkbare dagen. Zijn we toch weer bijna 50% sneller geworden. Dit project hebben we in samenwerking met Livingstone gerealiseerd, wederom door rechtstreekse betrokkenheid van onderaannemers en leveranciers.
Veel sneller gaan we niet meer. Niet omdat het niet kan ( ik denk dat 30 dagen eenvoudig haalbaar is) maar omdat de klant het niet meer gaat begrijpen. Waarom is zijn woningen van €600.000,- in 30 dagen klaar en over die simpele rijtjeswoning doen ze 100 dagen. Is de kwaliteit van zijn woning dan wel goed??

Ook krijg je het probleem dat de leverancier voor het keukenblad eerst wil inmeten en dan 8 weken later pas levert. Met een bouwtijd van 50 dagen resulteert dat al in een gat van 6 weken dat de klant niet verder kan met zijn woning na de oplevering.

Dus zochten we een nieuwe uitdaging: Laten we een kantoor gebouw  van 3.000 m2 bouwen in 100 dagen.

En dat zijn we nu dus aan het doen. Begin juni is de eerste paal geslagen en de oplevering staat gepland voor 25 november 2016. Circa 100 werkbare dagen voor 3.000 m2 kantoor.
We doen dit overigens niet door ‘s-nachts door te werken maar door beter te plannen en beter te communiceren met de betrokken partijen.
Door een gezamenlijk BIM proces zijn alle partijen vroegtijdig en hoog gemotiveerd betrokken. De medewerkers van alle bedrijven lopen op de bouwplaats in een shirt met de tekst” we build     Olympus” : Gezamenlijke trots!

Eén keer per maand zal ik via deze blog u op de hoogte houden van de laatste gebeurtenissen, maar u kan ook zelf meekijken op www.vierzichtzorg.nl

Voor nu: een zonnige bouwvak gewenst. In augustus komt de eerste inhoudelijke update over de bouw van dit kantoor in 100 dagen.

Hieronder een timelaps van eerste 5 weken.Bron : https://roestenberg.wordpress.com/2016/07/28/100-dagen-bouwen/


Tags: Lean

KYP

Het succes van een project is afhankelijk van hoe mensen met elkaar communiceren.

meer info
Planrs maakt gebruik van cookies