7 succesfactoren voor zelfroosteren
Door Dehora


Het zelfroosteren biedt ontzettend veel voordelen voor werkgevers en werknemers. Dat weet je inmiddels wel. Maar van start gaan met zelfroosteren, dat doe je niet over één nacht ijs. Het raakt aan heel wat elementaire onderdelen van een organisatie en van haar planning. Denk maar aan capaciteitsplanning, arbeidsproductiviteit, bezettingseisen en werktijden.  Overweeg je het zelfroosteren? Als leidraad geven we je een aantal factoren mee die ‘key’ zijn voor het slagen ervan

De implementatie van zelfroosteren heeft een behoorlijke impact op uw organisatie. Zelfroosteren is ook niet voor elke organisatie een oplossing. Je medewerkers moeten bijvoorbeeld iets te kiezen hebben. En het moet passen bij de organisatie van je werk. Aan de andere kant kan zelfroosteren toch vaker dan je denkt. Kortom, er zijn heel wat overwegingen om te maken voor je goed van start kan gaan. En die hebben we voor je samengevat in 7 succesfactoren:

  1. Medewerkers moeten het willen.
  2. Er moet werkelijk iets te kiezen zijn.
  3. Medewerkers doen (ongeveer) hetzelfde werk.
  4. De spelregels zijn helder en objectief te toetsen.
  5. Iedereen wordt gelijk behandeld en krijgt dezelfde kansen.
  6. Het management laat de verantwoordelijkheid voor het rooster los.
  7. Het management blijft verantwoordelijk voor de bezettingseisen.

1. Medewerkers moeten het willen

Zelfroosteren heeft de meeste kans op succes als er iets te verbeteren valt. Als de medewerkers nu al exact die werktijden krijgen die ze willen, dan zullen ze moeite hebben om de voordelen van zelfroosteren te zien. Bij voorkeur hebben je medewerkers behoefte hebben aan een vorm van flexibiliteit. En dat ze die flexibiliteit niet zien als het kwijtraken van zekerheden. Belangrijk is verder dat werkgever duidelijk uitlegt waarom de organisatie flexibiliteit nodig heeft. Begrip en betrokkenheid zijn belangrijker dan je denkt.

2. Er moet werkelijk iets te kiezen zijn

Bij zelfroosteren is het van belang dat medewerkers (voldoende) keuzes voor werktijden kunnen indienen. In principe geldt: hoe ruimer de bedrijfstijden ten opzichte van de contracturen, hoe meer keuzemogelijkheden er zijn. Zelfroosteren werkt het best bij een groep van  7 tot 100 medewerkers,  met verschillen in leeftijd en ervaring. Dan is de kans immers groter dat ze verschillende voorkeuren hebben voor uurroosters.

Lees verder


Tags: WFM
Planrs maakt gebruik van cookies