Dubbele zorgen om uitstel onderhoudsstops

Door: Wim Raaijen - industrielinqs.nl

Onderhoudsaannemers maken zich dubbel zorgen over het verwachte uitstel van onderhoudsstops. Want uitstel  leidt er mogelijk toe dat vanaf het najaar veel stops tegelijkertijd plaatshebben. En de arbeidsmarkt voor gekwalificeerde technici staat al enorm onder druk. 

Ondanks de coronacrisis gaan momenteel veel onderhoudswerkzaamheden aan Nederlandse fabrieken door. Fabrieken en centrales open laten liggen, is immers zeer onwenselijk. En het gaat vaak om belangrijke schakels in vitale ketens. Die moeten zo snel mogelijk weer draaien. Hoewel dat in België – waar de noodmaatregelen nog strenger zijn – minder  prioriteit heeft. Daar lijken zelfs enkele gaande stops stil te liggen.

Interval
Even wat concreter. Stops bij Shell Pernis en Moerdijk gaan momenteel door, uiteraard met alle maatregelen die nodig zijn. Net als die van energiecentrales van RWE in Moerdijk en Geertruidenberg, afvalverwerker Attero in Wijster, methanolproducent BioMCN en chemiebedrijf Delamine in Delfzijl, Borealis op Chemelot en meer. Ook halen Nouryon en Engie nog steeds respectievelijk de wk-centrale Delesto en de units van de Eemscentrale uit de mottenballen.

Voor de geplande, nog niet aangevangen stops ligt dat anders. Verschillende stops zijn al uitgesteld, zo melden toeleveranciers. Dat zou bijvoorbeeld voor OCI Nitrogen in Geleen gelden. Andere productiebedrijven zijn uitstel druk aan het onderzoeken. Belangrijk daarbij is dat de bedrijven bij uitstel de integriteit van de installaties kunnen garanderen. Ze onderzoeken bijvoorbeeld of met kleine ingrepen de interval tussen turnarounds met een paar maanden tot een half jaar kan worden opgerekt. In veel gevallen zal een keuringsdienst als Stoomwezen daar groen licht voor moeten geven.

Verder lezen op https://industrielinqs.nl/blog-dubbele-zorgen-om-uitstel-onderhoudsstops/


Planrs maakt gebruik van cookies