Over hoe tijd het nieuwe geld is


Door Frank Oeben

"De tijd tikt door, daar kan je niks aan doen", zei ik bij het tekenen van een van de modellen die de basis vormen voor ons verhaal van onze training 'En nu ik'. "Waar je voor moet zorgen is dat je ergens progressie uithaalt. Je moet bedenken wat voor jou de definitie van 'groei' is. Wat voor jou het niveau bepaalt dat jij wilt bereiken."

Vorige week mochten we weer. Iedere keer dat we de training geven leer ik weer wat.
Het model dat ik tekende is ook de verhaallijn van mijn boek. In dit model ga ik er vanuit dat iedere professional wil groeien. Dat je voldoening haalt uit progressie. Sterker nog, dat stilstand uiteindelijk achteruitgang is.

Toen we het verderop in de training over de definitie van geluk hadden haalde één van de deelnemers de film 'In Time' aan. In deze film is tijd het betaalmiddel. Dit heeft me aan het denken gezet.

De film was een paar weken geleden op TV (ja, gewoon geprogrammeerd, met reclame er tussendoor zodat je naar de WC kan). De film verhaalt over een tijd waarin ieder mens stopt met ouder worden op zijn 25e verjaardag. Op dat moment start je klok in je arm met tikken met één jaar op de klok. Tijd is het betaalmiddel voor alles, dus tijd is het nieuwe geld en is bovendien onlosmakelijk gekoppeld aan de duur van je leven. Door te werken of iets te verkopen krijg je tijd erbij. Is je tijd op, val je levensloos neer.
De hoofdpersoon Will Salas (die overigens erg op Justin Timberlake) krijgt van de zeer 'rijke' Henry Hamilton (gespeeld door 'hunk' Matt Bomer) een eeuw aan tijd omdat hij klaar is met zijn leven. Hamilton heeft alles bereikt en niets meer om voor te leven. Hij laat zich tevreden dood van een brug vallen als zijn tijd op is.

Lees verder op http://www.bijoeben.nl/2015/06/over-hoe-tijd-het-nieuwe-geld-is.html

Tags: Boek
Planrs maakt gebruik van cookies