Overeenkomst stakeholdermanagement met projectplanning


Door : Stijn Muller | Float Control

Onlangs aan een leuke masterclass deelgenomen over stakeholdermanagement en communicatie. De class werd gegeven door twee experts uit het veld, te weten Guido Fröhlichs en Wouter Visser. Ik ging er blanco in, maar kwam er gaandeweg achter dat er meer overeenkomsten zijn tussen stakeholdermanagement en project planning dan je in eerste instantie zou denken.

Het is natuurlijk belangrijk om de zelfde taal te spreken en daarom zijn definities uitgevonden. Een stakeholder is een ieder die een project kan maken of breken. In persoon, organisatie of belangengroep. En van iedere stakeholder zal je moeten inschatten hoe groot de invloed (macht * belang) en positie is. Om dit in te schatten zijn er verschillende tools voorhanden. Bij deze masterclass maakten we gebruik van de spinnenwebmethode. Hierbij schat de projectmanager – met of zonder team(leden) – in hoeveel macht een stakeholder heeft en of die persoon voor/tegen/neutraal is t.o.v. het beoogde projectresultaat. Deze indeling is dus arbitrair en ‘op gevoel’. Samenspraak met teamleden of verder onderzoek, levert een objectievere analyse op.

Lees verder op http://floatcontrol.com


Tags: Organisatie

Stijn Muller | Float Control

Stijn Muller heeft FloatControl opgericht om u te laten ervaren hoe krachtig een netwerkplanning kan zijn en hoe veel rust en rendement die kan geven.

meer info
Planrs maakt gebruik van cookies