Pull-plannen, de lean manier van plannen


Wat is pull-plannen?

Pull-plannen is kort gezegd de lean manier van plannen, waarbij iedereen in het project zijn eigen werk plant door post-its op een planningsvel te plakken. Het wordt zodoende ook wel lean-plannen genoemd, of in het ergste geval ‘stickertjes plakken’. In de bouw gebruikt men soms de term Last Planner als planningssysteem van het Lean Construction Institute.

Pull-plannen, zoals het bij Toyota heet, is gebaseerd op de vele lean-principes maar wat er uitspringt zijn respect, teamwork en visueel management. Er wordt namelijk alles gedaan om elkaar te begrijpen, want iedereen plant zijn eigen werk in en neemt daarmee verantwoordelijkheid. Op deze manier kan men wederzijds vertrouwen opbouwen en zowel individuele als teamprestaties maximaliseren. Door het visueel te maken stelt het iedereen in staat in één oogopslag te zien hoe het werk ervoor staat en of het afwijkt.

Waarom pull-plannen?

Projecten staan er berucht om dat ze uit de tijd lopen. Een van de hoofdoorzaken is de traditionele manier van plannen. Pull-plannen is gericht op het faciliteren van de communicatie om onderlinge afhankelijkheden op te vangen. Het zorgt voor een degelijk en gedragen plan, waarvan men weet dat men het daadwerkelijk kan uitvoeren.

Lees verder op yourleanguide.nl


Tags: Planning , Lean
Planrs maakt gebruik van cookies