Rode Duivels wereldkampioen dankzij goede planning
Door Luk Berlanger - Déhora Belgium


Je kan er niet omheen, het WK voetbal komt eraan. Op maandag 18 juni staat de eerste wedstrijd van de Rode Duivels op het programma. En met zo een geweldig team, is een goed resultaat in Rusland bijna vanzelfsprekend. Maar toch: de deelname van onze Rode Duivels aan het WK is vooral het resultaat van goede planning.

Met de blik vooruit

In een niet zo ver verleden was er sprake van een ‘crisis’ in het Belgische voetbal. De Rode Duivels konden zich een aantal keer niet kwalificeren voor een EK of WK. Het elftal wisselde vaker van trainer en spelers dan van shirt. Maar plots, was er een wederopstanding van een beloftevolle generatie.

Plots? Een jarenlange voorbereiding ligt aan de basis van dit team.  En als we George Leekens mogen geloven was de klus in 2011 al voor 90% geklaard.

Met de handen in het haar nam de voetbalbond een stap terug om stil te staan bij de vraag ‘waar willen we over een paar jaar naartoe?’. Er werd vooruit gekeken en gepland, want anticiperen en voorbereiden is beter dan brandjes blussen en pleisters plakken. Voor de eerstvolgende jaren werden heldere, realistische doelstellingen bepaald:  wedstrijden winnen, zich kwalificeren voor het EK of het WK. En nu gewoon keihard wereldkampioen worden. (we mogen dromen hé)

Een duurzame en evenwichtige ploeg

Na het uittekenen van doelstellingen en strategie volgde een even belangrijke kwestie:  met welke spelers en met welke vaardigheden zouden ze daar geraken?

Het fundament van élke organisatie zijn de medewerkers die er werken. Om als organisatie succesvol te zijn en te blijven, moet je voortdurend (nu én in de toekomst) beschikken over medewerkers met wie je de strategie van de organisatie kan realiseren.

Tijd voor een staaltje strategische personeelsplanning.

Een coach en medewerkers werden aangetrokken voor de aansturing van het team. Door middel van scouting en talent management werden jonge, getalenteerde voetballers gezocht en gevonden. Niet alleen kwaliteit en talent zijn hierbij van belang. Tevredenheid, motivatie en teamplay zijn minstens even belangrijk. Bij strategische personeelsplanning spreken we, naast kwaliteit en kwantiteit, namelijk ook over ‘kracht’. Spelers worden en werden voortdurend opgevolgd en geëvalueerd bij eigen clubs. En bijgestuurd waar nodig.

Bondscoach Roberto Martinez werkt intussen al twee jaar met de huidige groep.  En dan beschik je over heel wat nuttige informatie om ergens naartoe te werken.

Strategische personeelsplanning is natuurlijk een voortdurende activiteit. Met een focus op duurzaamheid. Want hopelijk zijn onze Rode Duivels ook de komende EK’s en WK’s van de partij met een sterk team.

Onderscheid tussen vast en flex

De sterkte van het nationale elftal zit tot slot ook in een goed ingerichte flexibele schil. Het Belgische nationale voetbalteam kan je opdelen in ‘vaste medewerkers’ en in ‘flexwerkers’. De kern van vaste krachten bestaat uit de Belgische voetbalbond, de coach en zijn entourage. Zij geven voortdurend sturing aan het team, zorgen voor de invulling ervan en nemen maatregelen opdat de voetballers onder gunstige omstandigheden kunnen opereren. Ze coachen, scouten en selecteren de flexwerkers.

Lees verder op LinkedIn


Tags: WFM
Planrs maakt gebruik van cookies