Vijf vragen aan de planner van Grolsch

door Paralax Planning Solutions


Herman Goossens is Shift Team Leader Packaging bij Grolsch. Net als zijn collega shift-teamleaders plant hij zijn eigen medewerkers in Rostar CAS. In totaal zijn binnen de productieafdelingen ongeveer 160 vaste medewerkers. Daarnaast zijn nog 100 medewerkers beschikbaar in een flexpool.“Door goed te plannen kan veel geld worden bespaard.”

 

Wat is je grootste uitdaging als planner?

Met de juiste mensen op de juiste plek zo efficiënt mogelijk draaien. De productieplanning is bij Grolsch heilig en wisselt per dag. Tegelijkertijd is het personeelsbestand geen onuitputtelijke bron. Als planner zoek je steeds naar de sterkste opstelling, de optimale verhouding van kennis en expertise op elke productielijn.

Hoe helpt Rostar CAS jou bij de planning?

Rostar CAS geeft inzicht in de beste bezetting. Als ik schuif met medewerkers en werkplekken, zie ik direct de gevolgen. Ben ik onderbezet? Moet ik iemand van een andere ploeg of lijn inzetten? Je ziet ook of iemand zijn uren al heeft gemaakt, hoe het zit met ATV of vakantie.

Kun jij medewerkers van andere ploegen of lijnen inzetten?

Jazeker. We hebben in Rostar CAS een flexibele pool met beschikbare medewerkers van andere lijnen die we kunnen inplannen. Dat scheelt binnen de productieafdelingen al gauw een aantal uitzendkrachten per week, afhankelijk van de periode. Voordat we de pool hadden, huurden we veel gemakkelijker in.

Wat is de grootste misvatting rondom planning?

Planning wordt te vaak onderschat. Ik ben ervan overtuigd dat er veel geld bespaard kan worden als bedrijven serieus gaan plannen. Kijk maar naar onze flexibele pool. Je kunt mensen voor je eigen lijn beschikbaar houden, maar je kunt ook delen met elkaar. Het gaat erom wat je samen onderaan de streep verdient.

Heb je een tip voor collega-planners?

Gebruik je planningssysteem ook om te motiveren als het werk dat toelaat. Automatisch roosteren is prachtig, maar blijf moeite doen om medewerkers die dat willen te laten rouleren. Op verschillende werkplekken; binnen andere teams. Een beetje meer aandacht en tijd levert veel extra’s op: afwisseling, uitdaging en meer plezier! 

 
“De flexibele pool met beschikbare medewerkers van andere lijnen bespaart de hele brouwerij al gauw een aantal  uitzendkrachten per week.”

“Ik ben ervan overtuigd dat er flink geld bespaard kan worden als bedrijven serieus gaan plannen. Het gaat erom wat je samen onderaan de streep verdient.”


Bron website : Paralax Planning SolutionsTags: WFM
Planrs maakt gebruik van cookies