Vrouwen en kinderen eerst


Een blog over prioriteiten stellen


Door Mark de Jong op Timewax.nl
Een belangrijke taak binnen timemanagement of het maken van een planning is het stellen van prioriteiten. Heb je het vaak té druk op je werk en stel je geen prioriteiten? Dan is er zeker werk aan de winkel. Het risico bestaat dat je dan met te veel zaken tegelijkertijd bezig bent. Hierdoor raak je het overzicht kwijt en blijven mogelijk belangrijke zaken liggen. Dit kan weer resulteren in onnodige schade of nadelige gevolgen. Je zou dus kunnen zeggen: ‘Wie geen prioriteiten stelt...die heeft daarom geen prioriteiten.’

De juiste taak op het juiste moment

Prioriteiten stellen betekent letterlijk ‘het voorrang verlenen aan...’. Het gaat erom dat je bijvoorbeeld bij het online plannen van je werk goed kunt inschatten wat de juiste taak is op het juiste moment. Maar is nu precies juist? Hoe weet je nu pas echt zeker wanneer hier sprake van is?

Urgent en belangrijk

Ooit beweerde Dwight D. Eisenhower: ‘Urgente taken zijn zelden belangrijk en belangrijke taken zijn zelden urgent.’ De voormalig generaal en president van de Verenigde Staten ontwikkelde zelfs hiervoor een speciale prioriteitenmatrix.
Van tevoren is het absoluut belangrijk om een taak goed te controleren op urgentie en belangrijkheid. Hoeveel haast heeft iets eigenlijk? Is het echt belangrijk? Lees hieronder mee en doe de check.
Belangrijk = Een taak moet worden afgerond. Doet u dit niet, dan heeft dit grote nadelige gevolgen of ontstaan er problemen
Onbelangrijk = Er zijn geen nadelige gevolgen of problemen wanneer deze taak niet uitvoert
Urgent = De taak moet vandaag of deze week nog worden uitgevoerd. Zo niet, dan brengt dit nadelige gevolgen met zich mee
Niet urgent = Wanneer de taak later wordt uitgevoerd en er geen vervelende consequenties ontstaan.

Durf ‘NEE’ te zeggen

Wanneer je het minder druk hebt, hoef je ook minder prioriteiten te stellen. Durf daarom ook ‘NEE’ te zeggen tegen nieuwe klussen. Dit geldt uiteraard ook voor bestaande klussen, wanneer je het echt te druk hebt. Door voor jezelf duidelijke grenzen te stellen, ben je meer met kwaliteit bezig en blijven belangrijke taken niet te lang liggen. Het grappige is: door ‘NEE’ te kunnen zeggen ben je uiteindelijk toch bezig om prioriteiten te stellen.
Vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact op met Timewax.

Over Mark de Jong

Mark is directeur Sales & Marketing bij Timewax. Hij heeft een achtergrond als project- en resourcemanager bij o.a. PricewaterhouseCoopers Management Consultants met expertise op het gebied van Professional Service Automation (PSA).

Bron: www.timewax.nl


Tags: Projectmanagement
Planrs maakt gebruik van cookies