Personeelsplanning in 2020: waar gaan we naartoe?


De optimale efficiëntiewinst


(HR-)managers voelen de druk van hogerhand en van medewerkers om constant te voldoen aan de laatste trends op de arbeidsmarkt om een zo ideaal mogelijk werkrooster te bieden. Deze trends veranderen echter snel en binnen nu en vier jaar zullen werkomgevingen er totaal anders uitzien. Paralax identificeert 4 trends.1. Digitalisering

De ontwikkelingen op het gebied van digitalisering zullen zich in een rap tempo voortzetten. Deze ontwikkelingen komen de efficiëntie in het dagelijkse werk ten goede. Aan de andere kant groeit de huidige regulering nog niet evenredig mee met de groei van digitalisering. Dit remt de ontwikkelingen weer. Om digitalisering tot een succes te maken, dient goed te worden gekeken naar de wensen van de medewerkers. Zo willen medewerkers bijvoorbeeld altijd en overal toegang tot bedrijfsportals en hebben altijd behoefte aan de meest recente informatie met betrekking tot roosters. In de toekomst moeten we tevens rekening houden met de ontwikkelingen omtrent IoT. Slimme toiletten zouden kunnen aangeven of schoonmaak wel of niet vereist is, waardoor de efficiëntie stijgt. De vraag naar procesautomatisering neemt hierdoor toe. Om aan deze vraag te kunnen voldoen dienen er organisatorische aanpassingen doorgevoerd te worden, zodat het planningsproces hand in had blijft gaan met de regulering, waardoor niemand hoeft te worden teleurgesteld.

2. Efficiëntie sturing

De efficiëntie sturing zal naar verwachting nog lichtelijk toenemen in de komende jaren. Bij een toenemende efficiëntie sturing binnen een organisatie zal het planningsproces als bredere discipline moeten worden benaderd, waarbij forecasting een belangrijk begrip is. Dit leidt ertoe dat steeds meer onderdelen bij het maken van een planning worden samengevoegd. Hierbij worden in een logistiek proces bijvoorbeeld auto’s, routes en chauffeurs samen gepland. Zo kunnen medewerkers en materialen samen optimaal worden ingezet. Het planningsproces wordt zo rijker, maar ook complexer.

3. Flexibilisering

De inzet van flexibel personeel lijkt erg te zijn toegenomen en lijkt nog verder toe te nemen. Het ‘lijkt’, omdat flexwerkers zichtbaarder zijn geworden in de afgelopen jaren. Hoe belangrijker kostenbesparing wordt op personeel, hoe beter er gekeken wordt naar de inzet van een flexpool.

Lees verder op HR Praktijk


Tags: WFM
Planrs maakt gebruik van cookies