Proef blockchain plannen kraamzorg


Proef met blockchain in de kraamzorg van start


Meerdere partijen in de kraamzorg zijn een proef gestart met blockchain. Die technologie wordt ingezet voor het plannen van kraamzorg. De proef duurt drie maanden. Ongeveer vijftig kraamgezinnen maken gebruik van de blockchaintoepassing ‘Mijn Zorg Log’. Deelnemers zijn: coöperatie VGZ, Zorginstituut Nederland en kraamzorgorganisaties Liemerscare, Kraamzorg Zuid-Gelderland en Kraamzorg VDA.

Tijdens de proefperiode wordt getoetst wat de toepassing van blockchaintechnologie in de praktijk betekent voor de administratieve processen rondom kraamzorg. Blockchainspecialist Ledger Leopard ontwikkelde in opdracht van Zorginstituut Nederland in 2017 het juridisch gecertificeerde Mijn Zorg Log en staat daarmee naar eigen zeggen aan de wieg van de eerste blockchainbaby.

VGZ hoopt met de blockchaintechnologie de administratieve druk voor zorgverleners terug te dringen. Daarnaast moet de techniek leiden tot lagere kosten voor de verzekeraar zelf. De controle van de gewerkte uren van de kraamhulp, de verwerking ervan en de financiële afwikkeling wordt zonder tussenkomst van derden bijgehouden in de Mijn Zorg Log-app. Een en ander moet ook leiden tot een makkelijkere afwikkeling van declaraties.

Lees verder


Tags: Planning
Planrs maakt gebruik van cookies