Boekreview 'Projecten Praktijkgericht Plannen'Door Ed van der Tak

Het komt niet zo vaak voor dat er een Nederlands boek over (project)planning verschijnt, zeker niet als deze ook nog eens is geschreven door een vakgenoot. Voor mij is het dan ook een eer het boek door te nemen en onderstaande review voor jullie op te stellen.

 
Jan van den Berg is een gepassioneerd projectmanagement en -planning professional met meer dan 40 jaar ervaring in het vakgebied. Jan kan niet alleen putten uit een berg en vele jaren van ervaring maar heeft zich ook nog recent verdiept in de huidige ontwikkelingen en methodieken. Daarmee is zijn boek ‘Projecten Praktijkgericht Plannen’ niet alleen een waardevol naslagwerk voor de ‘diehard’ planning engineer maar ook voor iedereen die zich (verder) wil ontwikkelen in dit vakgebied. En zoals zijn teksteditor het stelt is het boek Jan’s ‘intellectuele erfenis’. Jan kan zich wel hierin vinden schrijft hij zelf in het voorwoord.
 
Vanaf het moment dat je de inhoudsopgave bekijkt krijg ik het gevoel dat het boek op heel veel vragen een antwoord zal gaan geven. Jan is zeer gestructureerd te werk gegaan en neemt je mee in de processtappen voor het opstellen van een projectplanning.
 
Het boek is duidelijk geschreven vanuit de ik vorm. Het is alsof Jan je persoonlijk meeneemt in zijn enthousiasme voor het plannen. Daardoor verschijnt er met enige regelmaat een glimlach op mijn gezicht want Jan schroomt niet om te zeggen dat hij ergens geen ervaring mee heeft.
 
Al direct na de inleiding haalt Jan ėėn van de meest onderschatte voorwaarde voor het opstellen van een goede projectplanning aan, namelijk het opstellen van een ‘tijdmanagementplan’. In een tijdmanagementplan wordt namelijk de basis gelegd voor het doel, de wijze van totstandkoming en het werken met de projectplanning vastgelegd. In de praktijk zie ik dit weinig tot zelden als startdocument opgesteld worden. Natuurlijk hebben veel organisaties standaarden voor projectplanning en -management maar het zou waardevol zijn hier in het begin extra aandacht aan te besteden.
 
Het boek is dus niet alleen een technische beschrijving van het plannen van projecten maar gaat ook in op de organisatorische inrichting, de systemen en methoden die voor projectplanning relevant zijn. Stap voor stap doorloopt Jan het proces om te komen tot een goede ‘praktijkgerichte’ planning. Soms beknopt maar op andere momenten zeer gedetailleerd en voorzien van zijn eigen werkervaring in de offshore sector eea voorzien van kleurrijke screenshots uit Primavera P6. Ook als je werkzaam bent in een andere sector en gebruik maakt van een ander systeem zijn de voorbeelden zeer goed te gebruiken.
 
Zeer waardevol is ook de brede aanpak in het boek doordat Jan alle facetten van planning de revue laat passeren. Jan gaat zeer gedetailleerd in op het ‘estimating’ (schatting) proces en zaken als optimalisatie, coderingen, earned value management en netwerkanalyse.
 
Naast het boek heeft Jan ook tijd genomen een aansluitende website en een YouTube kanaal op te zetten. Via deze video’s laat Jan de in het boek opgenomen voorbeeldprojecten zien en legt hij stap voor stap uit hoe hij te werk is gegaan.
 
Al met al is het een praktisch leer en naslagboek geworden met volop voorbeelden en ondersteuning via een YouTube kanaal. De prijs van het boek is in lijn met andere fullcolour boeken in dit segment en de, in het boek opgesloten kennis, meer dan waard.
 
Bedankt Jan!
Website bij het boek https://www.praktijkgerichtplannen.nl/nl/
 
Inleiding op de website https://www.praktijkgerichtplannen.nl/nl/inhoud-en-structuur-boek/inleiding-boek.html
 
Boek te bestellen op www.boekenbestellen.nl

YouTube kanaal https://www.youtube.com


Tags: Planning , Boek
Planrs maakt gebruik van cookies