Bundel biedt houvast voor werken in complexe omgevingen
Op 25 maart hebben lector Daan Andriessen en senior onderzoeker Nicolien Montesano Montessori van het Kenniscentrum Leren en Innoveren van Hogeschool Utrecht de bundel ‘Bewegen in Complexiteit’ aangeboden aan CvB-lid Anton Franken.


De grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd zijn zeer complex. Of het nu gaat om zorg, onderwijs, duurzaamheid of veiligheid; vraagstukken op deze terreinen zijn ongrijpbaar, ontwikkelen zich onvoorspelbaar en worden beïnvloed door een groot aantal actoren. Eenvoudig oorzaak-gevolg-denken schiet tekort en standaardoplossingen werken niet.

Tafel

Het idee van ‘complexiteit’ inspireert vele docenten, onderzoekers en managers binnen Hogeschool Utrecht om anders na te denken over ons onderwijs, onderzoek en onze organisatie. Al twee jaar vormen zij samen de ‘Tafel Complexiteit in Beroepsuitoefening’, een netwerk waarin zij ervaringen en kennis delen en kennis ontwikkelen over het ‘bewegen in complexiteit’.

Vier terreinen

In de bundel ‘Bewegen in Complexiteit’ hebben zij nu de ideeën van 23 medewerkers verzameld over hoe je als professional, docent, onderzoeker of manager kan ‘bewegen in complexiteit’. In 20 hoofdstukken vertellen zij hoe het idee van complexiteit en de achterliggende theorieën hen inspireren. Zij geven in hun bijdragen voorbeelden op vier terreinen: hoe beter te bewegen in de complexe beroepspraktijk, hoe beter onderwijs te geven waarin de student wordt voorbereid op complexe vraagstukken, hoe beter praktijkgericht onderzoek te doen dat daadwerkelijk doorwerkt in complexe situaties, en hoe beter te organiseren en te managen.

Tags: Projectmanagement , Organisatie , Boek
Planrs maakt gebruik van cookies