Wachten op het belletje van de planner?


Je moet als beveiliger altijd maar beschikbaar zijn


De consument wil producten goedkoper en sneller. Ook arbeid wordt steeds goedkoper en sneller. Cao’s staan onder druk, het leger flexwerkers groeit en prijsvechters pakken hun kans. Gaan we terug naar de dagloners van vroeger tijden? In een serie reportages peilt NRC deze zomer de arbeidsmarkt van vandaag.


De beveiliger ziet wat jij niet ziet. De deur die niet op slot zit, het open raam achter het gordijn, de post als lokaas op de mat. Maar hij ziet meer. Hij ziet de werknemer die op kantoor overnacht, de drankflessen, de twee collega’s die vaak overwerken, om samen in een auto te stappen en na een uur weer met natte haren terug te komen.

Het is niet de taak van de beveiliger daar iets van te vinden. Maar hij registreert het wel. Zulke dingen zie je pas goed als iedereen naar huis is.

De dienst van Booy (zijn achternaam wil hij niet in de krant) begint ook pas als de kantoren leeg zijn. Hij werkt bij beveiligingsbedrijf ZNVD. In flink tempo beent hij door een bedrijfsverzamelgebouw in Zeist. Tussendeuren dicht, stekkers van waterkokers eruit.

Hij aarzelt bij een kamer waar een vrouw luid in een hoorn praat - „it’s an emergency call!” Zij is vaak te laat als ze naar Amerika belt, zegt Booy. Na tien minuten gaat hij toch naar haar toe. „Je wil aardig zijn. Maar ik heb maar één uur uitloop.” Hij moet vannacht nog acht panden afsluiten. Booy volgt de vrouw tot de deur, de alarmcode weet hij uit zijn hoofd.

Niemand gaat de beveiliging in omdat-ie een baan van negen tot vijf wil, zeggen Booy en zijn collega’s. Ongure werktijden zijn niet het probleem. Je hoeft nooit een snipperdag te nemen en je hebt een excuus om de verjaardag van je schoonmoeder te missen. Booy past vaak op zijn zoontje.

Het is de onvoorspelbaarheid die veel beveiligers zwaar vinden. Het valt bij een klein bedrijf als ZNVD nog mee, benadrukken de mannen. De roosters wisselen zelden en het kantoor springt bij.

Maar vaak horen beveiligers pas een paar dagen van tevoren wanneer ze precies moeten werken. En dat rooster lijkt dan meer op het blokkenschema van een festival dan op een normale werkweek.

Tussendoor slapen in de auto

Bedrijven verlangen maximale beschikbaarheid en maximale flexibiliteit, zeggen een paar beveiligers van grote bedrijven als Securitas, G4S en Trigion, die anoniem willen blijven.

Eén doet objectbeveiliging, hij bewaakt bedrijfspanden. „Een beveiligingsbedrijf wil het liefst veel deeltijders. Die kun je tegelijk inzetten op korte diensten tijdens spitsuur.”

Lees verder op NRC.nl


Tags: WFM
Planrs maakt gebruik van cookies